Ehdotonta vai ehdollista rakkautta?

 

Rakkaus on vapaus ja vapaus on rakkaus. Laitan vaikka pääni pantiksi, että sinäkin haluat elämääsi eniten juuri rakkautta ja vapautta. Jos olet täysin vapaa, tarkoitan ettei sinulla ole tarvetta takertua yhtään mihinkään, sinulla on aivan varmasti elämässäsi paljon rakkautta. Jos taas sinulla on taipumusta takertumiseen, kontrollointiin ja haluun hallita elämää ja ihmissuhteita, rakkaus saattaa tuntua vaikealta ja pelottavalta – ja saatat kärsiä rakkauden puutteesta. Samalla kun haluat kipeästi kokea rakkautta, saatatkin työntää sen pois.

Usein kuulee sanottavan, että ihmissuhteet ovat monimutkaisia. Olen tullut toisenlaiseen päätelmään: oikeastaan asiat ja siten ihmissuhteetkin voivat olla aika yksinkertaisia. Väitän, että läheiset ihmissuhteesi kuvastavat ennen kaikkea suhdetta tärkeimpään ihmissuhteeseesi, Sinuun itseesi. Suhde itseesi voi yksinkertaistettuna olla joko suora tai kiero tai jotain siltä väliltä. Toisin sanoen, mitä rehellisempi olet itsellesi, sitä rehellisempiä ovat sinulle tärkeät ihmissuhteesi kuten suhteesi kumppaniisi, ystäviisi, perheenjäseniisi sekä muihin ihmisiin, myös eläimiin. Rehellinen ihmissuhde on sellainen, jossa on tilaa ihan kaikelle. Rehellinen ihmissuhde perustuu ehdottomaan rakkauteen. Ehdoton rakkaus tarkoittaa rakastamista ilman ehtoja.

Jos rakastan sinua ehdoitta, en odota sinun olevan tietynlainen, käyttäytyvän toiveideni mukaisesti enkä odota sinun miellyttävän minua tai vastaavan toiveisiini. Jos rakastan sinua ehdoitta, haluan sinun kasvavan täyteen potentiaaliisi, löytävän oman aidoimman itsesi ja kutkuttavimman kutsumuksesi. Haluan, että kukoistat ja olet onnellinen, Sinun itsesi vuoksi. Jos saan jakaa onnen kanssasi, olen kiitollinen ja iloinen. Jos et halua jakaa sitä kanssani, en voi sinua siitä syyttää, olen silti onnellinen puolestasi. Muistan, että sinulla on vapaus valita, niin kuin minullakin. Jos rakastan sinua ehdoitta, tiedän etten voi sinua omistaa. Vaikka kuinka haluaisin tietää varmaksi, että rakkautemme kestää ikuisesti ja että yhteytemme ei koskaan katkea, hyväksyn etten voi tietää miten elämässä käy. Voin siis vain päästää irti. Irti päästäminen ja kontrollista hellittäminen saattaa olla hyvin pelottavaa, mutta se on ainoa vaihtoehto jos haluan kokea rakkautta. Hellittäminen tapahtuu vain yhden asian kautta: kokemalla ehdotonta rakkautta ensin itseäni kohtaan. Kun sydämesi on täysi, rakastat koko maailmaa ja kaikkia ihmisiä täällä! Sinun ei enää tarvitse takertua rakkaudenkohteisiisi, sitoa heitä eikä alentua ostamaan rakkautta (mikä ei todellisuudessa ole tietenkään edes mahdollista).

Kun sydän on täysi, siinä on samaan aikaan myös hyvin paljon tilaa. Rakkaus on paitsi vapautta, myös tilaa. Ehdotonta rakkautta huokuva sydän on auki, siinä ei ole suojamuureja eikä kaltereita. Kun sydän on auki, on se silloin myös haavoittuva ja herkkä. Mikä olisikaan pelottavampaa kuin uskaltautua sydämen ohjaamaksi ja antautua rakkaudelle? Ehdoton rakkaus on ainoa todellinen rakkauden ilmentymä sellaisenaan.

Ehdollinen rakkaus sen sijaan tarkoittaa rakastamista erilaisten oletusten, odotusten, sääntöjen, pelien, manipuloinnin, velka-ajatusten ja velvollisuuksien kautta. Ehdollinen rakkaus on kaukana vapaudesta, eikä se siten ole edes rakkautta. Ehdollinen rakkaus perustuu pelkoon ja riippuvuuteen sekä vääränlaiseen tarvitsevuuteen. Ehdollinen rakkaus on tukahduttavaa ja satuttavaa. Jos rakastan sinua ehdollisesti, hyväksyn sinut vasta kun olet toiveideni kaltainen. Rakkauteeni sisältyy ehto eli lähtökohtaisesti en sinua silloin rakasta. Rakkauteni saattaa syntyä vasta, kun huomaan että olet olemassa minua varten. Sinusta on minulle hyötyä ja läsnäolosi vahvistaa eheyden tunnetta itsessäni. Asetan sinulle, tietoisesti tai tiedostamattani, paineita. Käyttäydyn jopa narsistisesti, sillä tarvitsen rakkauttasi niin paljon. En ole itsessäni kokonainen. Saatan vaatia ettet koskaan kritisoi etkä satuta minua. Saatan olla kateellinen menestyksestäsi, vaikken sitä osaa ehkä itselleni myöntääkään. Jos rakastan sinua ehdollisesti, haluan että olemme aina tekemisissä, koska en kestä ajatusta siitä, että kulkisimme omia polkuja. Jos rakastan sinua ehdollisesti, haluan että olet minua varten, sillä egoni tarvitsee sinua. Jos rakastan sinua ehdollisesti, minua pelottaa että kasvat ja muutut, ja sen vuoksi mahdollisuuteni hallita sinua pienenevät. Jos rakastan sinua ehdollisesti, en kestä ajatusta että joskus hylkäisit minut. Haluan, että lupaat rakastaa minua aina. Jos rakastan sinua ehdollisesti, odotan sinulta lahjoilleni vastalahjaa. Odotan sinulta hyvää käytöstä, vaikka et puhuisikaan omaa totuuttasi. Jos rakastan sinua ehdollisesti, kuulen mieluummin kaunistellun totuuden joka sopii omiin mielen rakennelmiini kuin rehellisen totuuden, joka satuttaa minua. Jos rakastan sinua ehdollisesti, koen että olet minulle kiitollisuudenvelassa asioista, joita olen vuoksesi tehnyt. Jos rakastan sinua ehdollisesti, rakastan sinua vasta sitten kun olet ensin täyttänyt toiveeni. Jos rakastan sinua ehdollisesti, koen että sinun velvollisuutesi on rakastaa minua enkä voi antaa sinulle vapautta itse valita.

Yksinkertaista siis: Jos rakastat itseäsi ehdoitta, kykenet rakastamaan myös muita samalla tavalla. Jos suhteesi itseesi on vähemmän myötätuntoinen ja avoin eli olet vaikkapa itseäsi kohtaan vaativa, olet sitä todennäköisesti myös muille. Jos olet itseäsi kohtaan suorastaan tyranni, saatat olla melko yksinäinen taistelija, jonka sydän itkee. Itkun kuuleminen varmasti pelottaa sinua, sillä et ole ehkä koskaan elämässäsi saanut olla heikko ja haavoittuva. Toisin sanoen: Mitä enemmän rakastat itseäsi, sitä enemmän jaat rakkautta ympärillesi. Mitä vähemmän välität itsestäsi, sitä vähemmän sinulla on voimia aidosti välittää muista. Voit kulkea kehää kumpaan suuntaan haluat. Aloituspiste on joka tapauksessa Sinä itse.

Ehdoton rakkaus on siis pyyteetöntä antamista, toisen tai itsen puolesta iloitsemista. Siinä ei ole kateutta, kontrollointia eikä velkajärjestelyjä tai pelejä. Ehdoton rakkaus on vapaa uskomuksista ja velvollisuuksista. Ehdoton rakkaus on vastuunkantamista, omien halujen ja toiveiden ilmaisemista ja aitoa itsestä ja muista välittämistä. Auki olevaa sydäntä suurempaa lahjaa et voi antaa. Mitä enemmän rakastat itseäsi, sitä enemmän jaat rakkautta ympärillesi. Sinusta tulee joulupukki, jonka lähellä kaikki haluavat olla. :)

Vaatii todella paljon kanttia lähteä itsensä rakastamisen matkalle. Siinä matkalla kun tulee kuitenkin eteen omat varjot, pimeät puolet, syyllisyys, epätäydellisyys, keskeneräisyys, häpeä ja pelot. Ehdoton rakkaus tuo siis mukanaan varmuudella myös kipuja ja tuskaa. Ei ole pikku juttu yrittää hyväksyä itsensä läpikotaisin. Se vaatii pintaa syvemmälle katsomista, omien kipujen tutkimista. Vaatii paljon rohkeutta herätä unesta ja tulla tietoiseksi itsestään, ottaa vastuu itsensä rakastamisesta. Samalla se mahdollistaa syvimmän rauhan ja ilon, mitä ihminen voi kokea. Ehdollinen rakkaus puolestaan tuo mukanaan tukahtuneisuutta, rajoittuneisuutta, vihaa, surua ja jähmettymistä. Et saa kokea rakkautta, jos rakkaus on sinun maailmassasi mahdollista vain ehdollisesti. Ehdollinen rakkaus muistuttaa elämän pimeää puolta, kuolemaa, kun taas ehdoton rakkaus on ovi valoon eli elämään. Haluatko sinä olla elossa vai ehdollistunut?

 

Tässä joitakin ehdollisen ja ehdottoman rakkauden eroja:

EHDOLLINEN RAKKAUS          vs.       EHDOTON RAKKAUS

- asettaa ehtoja eli vaatimuksia / - ei aseta ehtoja eikä vaatimuksia

- rakkaus ansaitaan tekemisen kautta / - rakkaus on, sitä ei tarvitse ansaita

- arvostaa kiltteyttä ja alistumista / - arvostaa rohkeutta ja kasvua

- syyllistää / - vapauttaa syyllisyydestä

- rajoittaa / - vapauttaa rajoituksista

- asettuu yläpuolelle / - on tasavertainen

- asettuu alapuolelle, uhriutuu / - on tasavertainen

- on riippuvainen ja kahlitsee / - on vapaa eikä kahlitse

- sitoo väkisin tai pakolla / - sitoutuminen on vapaaehtoista

- perustuu uskomuksiin / - kyseenalaistaa uskomukset

- perustuu pelkoon / - perustuu rakkauteen

- ei kunnioita vapaata tahtoa / - kunnioittaa jokaisen vapaata tahtoa

- vastustaa muutosta / - hyväksyy muutoksen

- pelkää kasvua / - tavoittelee kasvua

- tukahduttaa, pienentää / - laajentaa

- on kiinni velvollisuuksissa / - on vapaa velvollisuuksista

- ei ymmärrä vastuun merkitystä / - ymmärtää vastuun merkityksen

- sysää vastuun muille / - ottaa vastuun itsestään

- hyväksyy itsensä ja muut vasta kun ehdot täyttyvät / - hyväksyy itsensä ja muut sellaisenaan

- asettaa muut kiitollisuudenvelkaan / - toimii pyyteettömästi odottamatta vastalahjaa

- manipuloi / - ei manipuloi

- on epärehellistä tai kieroa / - on rehellistä ja suoraa

- arvostelee / - ei arvostele

- tuomitsee / - ei tuomitse

- on sokea itselleen ja muille / - näkee itsensä ja muut

- sivuuttaa omat ja muiden tunteet / - kuulee omat ja muiden tunteet

- toimii päästä käsin / - toimii sydämestä käsin

- ei kunnioita muiden rajoja / - kunnioittaa muiden rajoja

- on vaativa ja kova / - on salliva ja lempeä

- ei anna anteeksi / - antaa anteeksi

- on katkera ja kielteinen / - on vapaa ja positiivinen

- oikeuttaa julman käytöksen / - ei oikeuta julmaa käytöstä

- syntyy vajavaisuudesta / - syntyy täyteydestä

- kokee että asiat pitää ratkaista / - hyväksyy asiat sellaisenaan

- ei ole läsnäolevaa / - on läsnäolevaa

- ylläpitää etäisyyttä /  - mahdollistaa läheisyyden

- asettuu yläpuolelle / - on nöyrä

 

Ehdottomalla rakkaudella,

Johanna

4.5.2018