Rakkaudesta tantraan

Tiedätkö, millainen olo sinulla on harrastettuasi hyvää seksiä? Tiedätkö, millainen olo sinulla on harrastettuasi seksiä, joka ei ole pelkästään hyvää, vaan jossa tunnet voimakasta sydänyhteyttä kumppanisi kanssa? Arvasinko oikein: täysi, tyydyttynyt, innostunut, rakkaudellinen, onnellinen, levollinen, voimaantunut? Olet kokenut palan tantraa. Entä jos olosi voisikin olla lähestulkoon koko ajan tuollainen, yhtä autuas kuin kaikki tarpeesi ja toiveesi täyttävän seksuaalisen aktin jälkeen? Kyllä se voi. Olen tullut siihen tulokseen, että siitä tässä elämässä on nimittäin kyse. Sydänyhteydestä ja rakkauden kierrättämisestä. Kaikki muu kyllä sujuu sen myötä. Sitä paitsi, tuon olotilan saavuttamiseen ei tarvita edes seksiä, saati kumppania.

Viime viikolla toimittaja ehdotti minulle haastattelua tantraan liittyen. Hän kysyi miten tantra mahtaa liittyä ihmisen hyvinvointiin. Voi että. Ihan vain pikkasen liittyy. Jäin miettimään, mitä toimittajalle vastaan ja yritän nyt pukea pursuilevia ajatuksiani sanoiksi. Ajatukseni nimittäin pursuilevat, sillä sydämenikin pursuilee. Rakkautta. Kehoni pursuilee, väsymyksestä huolimatta, iloa ja seksuaalienergiaa. En ole eläissäni kokenut olevani vapaampi kuin nyt.

37 vuotta olen ollut kehossani ja mielessäni, joista viimeiset muutamat vuodet myös vahvasti sydämessäni. Olen kantanut taakkoja, jotka ovat ilmenneet sekä henkisinä että fyysisinä vaivoina, rajoitteina. Olen etsinyt itseäni. Peilannut itseäni muihin ihmisiin, hakenut läheisyyttä ja rakkautta. Olen aina ollut hyvin seksuaalinen. Pidän seksistä erittäin paljon. Suhteeni seksiin on kuitenkin ollut ristiriitainen. Olen seksin avulla kokenut läheisyyttä, rakkautta ja vapautta, mutta toisinaan myös tuskallista tyhjyyttä ja yksinäisyyttä. Suuren osan aikuisiästäni olen kokenut itseni jollain tavalla vialliseksi sen vuoksi, että tarvitsen paljon seksiä. Välillä olen sydämestäni toivonut, että olisinpa tyytyväinen vähempään -ja osaisinpa elää kuten muutkin näyttävät elävän. Samaan aikaan olen itsekseni miettinyt, että suurin osa ihmisistä elelee säästöliekillä ja ihmetellyt miten he sen tekevät -ja toisaalta miettinyt että kyllä elämässä täytyy olla jotain muutakin. Hyvänen aika, jotain mikä sytyttää minut ja sinut liekkiin!

Viime keväänä alkoi oma tantrapolkuni. Tiesin tulleeni kotiin, kun tanssin silmät kiinni ja ohjeistetusti vahvistin yhteyttä omaan kehooni. Muut tanssivat omalla tavallaan, ja ryhmänä olimme kaikki erillisiä mutta kuitenkin yhtä. Samana iltana koin ainutlaatuisen kokemuksen ventovieraan ihmisen kanssa, kun auki olevat sydämemme saivat yhteyden toisiinsa. Itkin, ja eheydyin kerralla enemmän kuin viimeisten vuosien aikana eri terapioiden ja meditaatiotuokioiden aikana yhteensä. Viime syksynä aloitin tantric life coach -opinnot, enkä voisi olla kiitollisempi sydämelleni, joka ohjeisti minut syventämään tätä tietoutta.

Palaset alkavat loksahdella kohdilleen. Kun seksuaalienergiani saa olla olemassa ja se saa näkyä, koen olevani elossa ja vahva. Kun sydämeni on auki, koen olevani herkkä ja intuitiivinen. Kun kierrätän näitä energioita kehossani, olen vapaa ja onnellinen. Nämä ovat perusasioita tantrassa. Jos taas sydämeni on lukossa, olen helposti kova ja suoritan elämää. Jos minun pitää piilotella seksuaalisuuttani, koen että elämänvoimani tukahtuu ja alan kuin pahemmassakin hädässä pelailla pelejä ja etsiä ulospääsyä. Jos molemmat energiakeskukseni olisivat lukossa, näkisin itseni lähestulkoon kuolleena, vähintään elämää suorittavana robottina. Kaikki lähtee sydämestä, se on kompassi. Sen lisäksi jokainen ihminen on seksuaalinen olento, joka haluaa sekä saada että tuottaa nautintoa. Luoja on luonut ihmisen seksuaaliseksi, eikä siinä ole mitään hävettävää, kuten monet valitettavasti yhä ajattelevat. Sen sijaan, jos meillä on häpeää, se varastoituu sukupuolielimiimme ja silloin blokkaamme sen valtavan voiman, jonka tuo keskus kehossamme voisi tuottaa. Energiat eivät silloin virtaa -eikä virtaa elämäkään.

Sanana tantra tuo monelle ensimmäisenä mieleen tunteja kestävät seksiaktit. Kuitenkaan tantra ei ole vain seksuaalisuutta tai väylä parempaan seksiin. Se on paljon enemmän. Näen, että tantra on ennen kaikkea rakkaussuhteen muodostamista itsensä kanssa. Se on tietoiseksi tulemista itsestään, omasta upeasta ja valtavan laajasta potentiaalista. Se on omaan sydämeen ja kehoon tulemista. Asettumista itseensä, omaan läsnäoloon. Itsensä hyväksymistä ja arvostamista. Elämän lahjan vastaanottamista. Omasta kehollisuudesta kiitollisena olemista. Tantra on itsensä valitsemista, sitoutumista itseen. Se on turhista, kahlitsevista uskomuksista vapautumista. Taakoista vapautumista. Itsensä alaspainamisesta ja kapeuttamisesta vapauttamista. Astumista säästöliekillä elämisestä täyteen roihuun. Näkyväksi tulemista. Rauhan löytämistä omasta sisimmästä. Jumalallisuuden myöntämistä itsessä ja toisissa. Tantra on lupa on olla vapaa ja onnellinen. Se on tulemista siksi auki olevaksi, viisaaksi ihmiseksi, joka jo synnyinhetkellä olit. Tantra on kasvamista vastuulliseksi, tiedostavaksi aikuiseksi, kokonaiseksi ihmiseksi. Tantra on lupa elää joka solulla.

Kun ihminen on luonut yhteyden itsensä kanssa, vain taivas on rajana sille, miten hän voi kokea yhteyttä muiden ihmisten kanssa. Vain taivas on rajana sille, miten onnellinen ihminen voi olla parisuhteessa. Kun erilaiset pelkoon perustuvat määritelmät, uskomukset ja rajoitukset poistuvat, jää jäljelle vain se mikä on totta: rakkaus. Tantrinen ihminen elää rakkauden kautta. Rakkaus on vapaus. Rakkaus on tietoisuus. Tietoinen ihminen tekee rakkauteen perustuvia valintoja ja on siksi vapaa.

Tiedän, että jokainen ihminen haluaa elämäänsä mahdollisimman paljon rakkautta. Jokainen ihminen itsessään on rakkaus. Sinäkin. Kun rakastat itseäsi, sinua ei pysäytä mikään ja toisaalta olet pysähtynyt, sillä olet jo perillä. Sinussa on yhtä aikaa rauha ja ilo. Rakkaus. Liekki palaa sinussa. Tutkimusmatka voi vihdoin alkaa. Elämäsi voi vihdoin alkaa! Ja mikä parasta: määränpäätä ei ole, joten voit hengittää ja vapauttaa itsesi. Elämä virtaa, sydän ohjaa, kaikki on hyvin. Life is a journey, not a destination.

Johanna Mäki-Petäjä, Psykologipalvelu Elämänilo

3.2.2017