Uskallatko sinä kukoistaa?

Sinulle itsellesi tärkeistä asioista koostuu sinun arvomaailmasi. Arvojesi pohjalta teet valintoja joka päivä, joka ikinen hetki. Pieniä ja suuria, enemmän tai vähemmän elämäsi kulkuun vaikuttavia valintoja.

Motiivina valintojesi taustalla on aina joko pelko tai rakkaus. Jos motiivisi on pelko, teet valintasi pakon edessä, ulkopuolelta ohjattuna, velvollisuuden tunnosta, ehkä muita miellyttääksesi. Eihän tunnu kovin hyvältä? Hetken aikaa menee, mutta pitkän päälle alkaa tuntua raskaalta. Jos elämäsi koostuu pääosin pelon motiivista tehdyistä valinnoista, eli velvollisuuksista, tuntuu elämäsi varmaankin pitkälti selviytymiseltä päivästä toiseen, vailla iloa tai täyttymyksen tunnetta.

Jos sen sijaan motiivisi on rakkaus, teet valintasi omasta halustasi, sydämesi toiveista käsin. Valitset sen, mikä tuntuu hyvältä ja sen vuoksi oikealta. Et valitse sitä, mikä näyttää ulkopuolelta katsottuna hyvältä, kuulostaa järkevältä tai on yleisesti hyväksyttyä. Uskallat sen sijaan kuunnella ensisijaisesti itseäsi ja myös toimia sen mukaan. Rakkauden motiivista käsin tehdyistä valinnoista koostuvat elämäsi vastuut. Vastuu on omiin arvoihisi perustuva tehtävä, jonka olet itse, omasta halustasi ja sydämesi toiveesta itsellesi vapaaehtoisesti valinnut. Täytät tehtävääsi ilolla ja se tuo elämääsi merkityksellisyyden tunnetta, vaikkakin se voi joskus viedä myös voimia. Jos elämäsi täyttyy pääosin vastuista, elät todennäköisesti hyvinvoivana onnellista, itsesi näköistä elämää. Tunnet itsesi vapaaksi ja elämässäsi on paljon rakkautta.

Jokaisella on oikeus elää vapaudessa ja rakkaudessa eli kukoistaa. Uskallatko sinä kukoistaa? Vai hallitsevatko elämääsi pelot ja velvollisuudet?

Olet varmasti monta kertaa kuullut, että peloista pääsee eroon vain kohtaamalla ne. Pelkojen kohtaaminen vaan ei ole aivan helppoa. Ihmisen tärkein ja elämää hallitsevin, toisin sanoen eniten valintoihimme vaikuttava, tarve on rakkauden tarve. Sen eteen teemme mitä vain. Lapsuudessa saatat omaksua erilaisia sopeutumisrooleja saadaksesi osaksesi rakkautta. Sinusta saattaa tulla esimerkiksi ylivastuullinen, muiden taakkoja pienillä harteillasi kantava tai varpaillaan ja valppaana kulkeva hiljainen, näkymätön rakkauden ja hyväksynnän kalastaja. Kalastat loputtomiin, teet kaikkesi ettei sinua hylättäisi.

Sillä ihmisen suurin ja hallitsevin pelko on hylätyksi tulemisen pelko. Vältät viimeiseen saakka vielä aikuisiälläkin niitä turvattomuuden ja rakkaudettomuuden, eli häpeän tunteita, joita hylätyksi tulemisen pelko sinussa nostattaa. Haet vaistomaisesti elämääsi turvaa ja mukavuutta. Mieluummin jatkat työssä, joka ei vastaa arvojasi ja jossa joudut kapeuttamaan luovuuttasi joka päivä. Mieluummin olet parisuhteessa, jossa et koe täyttymyksen tunteita. Mieluummin jatkat niin sanottua ystävyyssuhdetta, jossa sinulla ei ole tilaa olla oma itsesi. Mieluummin teet mitä tahansa kuin koet turvattomuutta ja kohtaat omat pelkosi.

Monen onneksi lopulta koittaa se hetki, jolloin nupussa pysyminen on tuskallisempaa kuin riski kukkia ja kukoistaa. Se hetki on kullanarvoinen, se on aikuistumisen hetki. Se hetki voi viedä useita vuosia ja siihen voi sisältyä enemmän turvattomuuden kokemuksia kuin olisit voinut ikinä kuvitellakaan. Se hetki on sukellus omaan sisimpään, omiin kipuihin, anteeksiantoon ja myötätuntoon. Se hetki muuttaa puutoksen kiitollisuudeksi. Se hetki mahdollistaa kokemaan ehdotonta rakkautta itseä kohtaan, mikä puolestaan mahdollistaa aidon rakkauden ja välittämisen muita ihmisiä kohtaan. Lopulta se hetki mahdollistaa kukoistamisen eli omien valintojen tekemisen rakkauden motiivista. Se hetki on portti vapauteen.

Uskallatko sinä astua portista sisään?

 

Johanna Mäki-Petäjä, Psykologipalvelu Elämänilo

25.2.2016