Vain rohkea voi olla onnellinen

Kun laitat silmät kiinni ja keskität huomiosi sydämesi alueelle, mitä kuulet? Mitä tunnet? Surua, pelkoja, vihaa, lukkoja? Vai iloa, rakkautta, pakahtumisen tunnetta?

Aikuinen ihminen on vastuussa omasta elämästään. Jokaisella on vapaa tahto. Aikuisiällä voit valita missä roolissa haluat elämääsi elää. Voit olla joko uhri, selviytyjä tai menestyjä. Jokainen on varmasti ollut joskus vähintäänkin ajatustasolla uhri, ja hyvin moni on sekä ajatustasolla että käytännön elämässään selviytyjä. Siinä missä uhri ei koe elämäänsä juurikaan merkitykselliseksi saati arvokkaaksi eikä sen vuoksi ota siitä myöskään vastuuta, selviytyjä on merkityksellisyyden löytymisen polulla, tosin usein vielä matkan alkuvaiheessa. Selviytyjä suorittaa elämäänsä ja ajaa takaa elämänsä syvintä tarkoitusta. Mitä enemmän hän suorittaa, sitä kovempaa elämän tarkoitus juoksee karkuun. Tai sitten selviytyjä on jumissa, pysähtyneenä. Sydämen lukko on niin tiukasti kiinni, että seuraavan askeleen ottaminen kohti menestymistä pelottaa liikaa.

Selviytyjä siis pelkää. Hänellä on uskomuksia, joita hän ei ole uskaltanut vielä kyseenalaistaa. Pelko perustuu aina uskomuksiin, jotka ovat ajatusvääristymiä, ne eivät siis ole totta. Uskomukset voivat ajaa ihmisen joko pakonomaiseen suorittamiseen tai pysähtyneisyyden tilaan. Kummassakin tilanteessa ihminen elää elämäänsä uskomustensa orjana, eikä koe voivansa luoda itse omaa elämäänsä vapaudesta käsin. Mieli ja ego hallitsevat selviytyjän (ja uhrin) elämää, ilman että sydän saa vapaasti ilmaista oman näkemyksensä. Uskomukset ovat harhaa ja pelko on harhaa. Ainoa asia, mikä tässä elämässä on todellista, on rakkaus.

Menestyjä on ottanut ison harppauksen elämässään, kun hän on uskaltanut pysähtyä. Pysähtymisen myötä on ollut väistämätöntä kohdata pelkoja ja kyseenalaistaa uskomuksia. Pisin ja pelottavin matka, jonka teemme elämän aikana, on matka omaan sisimpään. Mikä voisi olla pelottavampaa, kuin kuunnella oman sydämensä ääntä? Varsinkin, jos on koko ikänsä tehnyt kovasti töitä sen äänen vaientamiseen?

Mutta siellä se on. Ei se mihinkään ole kadonnut. Sydämesi viestittää sinulle jatkuvasti tarpeestaan saada olla onnellinen. Sydän haluaa olla villi ja vapaa. Ja sitä sinäkin haluat, eikö niin?

Menestyjä on hyväksynyt oman sydämensä läsnäolon ja tarpeen voida hyvin. Menestyjänä sinulla ja sydämelläsi on rakkaussuhde, joka on niin tiivis ettei siihen väliin mahdu ketään, ei edes uskomuksia. Silloin alkaa tapahtua ihmeitä. Eheytymistä ja aitoja ihmissuhteita. Hyvinvointia. Iloa, riemua ja vapauden tunnetta. Sinun on ensin rakastettava itseäsi, jotta voit rakastaa muita. Menestyjä rakastaa itseään niin paljon, että ottaa vastuun omasta elämästään. Menestyjä ymmärtää, että elämä ilman rakkautta on harhaa, ja hän sen sijaan haluaa elää todellisuudessa. Hän on niin aikuinen, että ymmärtää ja hyväksyy sen ettei täällä ilman pelkoja elä kukaan. Hän on niin viisas, että näkee ainoan tien menestykseen kulkevan sydäntietoisuuden kautta. Mutta ihmiset jakautuvat kahteen leiriin: niihin, jotka menevät pelkojen läpi ja niihin jotka eivät uskalla, vaikka haluaisivat. Valinta on aina hyvin henkilökohtainen. Rohkeutta ei ole pelottomuus, vaan se että uskaltaa kohdata omat pelkonsa ja mennä niiden läpi. Jokainen menestyjä on siis ennen kaikkea rohkea.

Jokainen haluaa sisimmässään olla menestyjä. Tiedän, että sinäkin haluat olla menestyjä. Haluat elämääsi aitoutta, rauhaa ja rakkautta. Haluat olla onnellinen. Muista, että se on mahdollista. Mutta vain rohkea voi olla onnellinen. Välillä tie tuntuu tuskalliselta ja jopa ajoittain mahdottomalta, mutta askel kerrallaan kuljet oikeaan suuntaan. Rohkeutta on ottaa seuraava askel kohti omaa sisintä. Rohkeutta ja viisautta on pyytää tarvittaessa apua. Jonain päivänä tunnet sen: pakahtumisen tunteen. Olet rakastunut omaan elämääsi. Silloin tiedät, että se kaikki ja joka ikinen askel on ollut vaivan arvoista. Hyvää matkaa!

 

Johanna Mäki-Petäjä, Psykologipalvelu Elämänilo

23.9.2016